Cum funcţionează o baterie? Descărcarea bateriei Ce baterie să aleg pt. mașina mea? Anatomia bateriei Siguranţa la manevrarea bateriilor Comparație între capacitățile ciclice Montarea și umplerea bateriei VARTA® Powersports AGM Termeni, definiții și glosar pt. baterii
← notiuni-introductive-baterie

Descărcarea bateriei

Dacă o baterie nu mai porneşte maşina se zice lapidar că este “moartă”. Din punct de vedere tehnic acest termen nu este corect. Bateria este numai descărcată - de exemplu fiindcă a-ţi lăsat luminile aprinse sau pentru că alternatorul este defect. Ea poate fi însă reîncărcată până la performanţa ei maximă. Însă nu pentru totdeauna fiindcă, o baterie care şi-a atins durata maximă de funcţionare, nu mai poate fi încărcată atât de mult încât să prezinte un nivel de energie utilizabil. Atunci ea este într-adevăr moartă şi trebuie schimbată.

Atunci când bateria este descărcată şi nu moartă, puteţi porni reîncărcarea prin intermediul altei baterii încărcate. Dacă după aceasta vă deplasaţi cu maşina 30 de minute, alternatorul trebuie să fie în stare să reîncarce bateria. Dacă însă alternatorul sau o altă componentă a instalaţiei electrice a maşinii sunt defecte, bateria nu se va reîncărca şi atunci nici un mecanic sau o staţie service nu o vor mai putea salva. Deci, dacă bateria dumneavoastră se descarcă permanent, verificaţi instalaţia electrică a maşinii, înainte de a schimba bateria. Ceea ce arată ca o baterie uzată, poate fi o problemă la sistemul electric. Dacă o piesă din sistemul electric este defectă, aceasta va afecta şi noua baterie şi veţi rămâne din nou în pană.