Cum funcţionează o baterie? Descărcarea bateriei Ce baterie să aleg pt. mașina mea? Anatomia bateriei Siguranţa la manevrarea bateriilor Comparație între capacitățile ciclice Montarea și umplerea bateriei VARTA® Powersports AGM Termeni, definiții și glosar pt. baterii
← notiuni-introductive-baterie Transportor cu două rânduri de baterii VARTA®

Cum funcţionează o baterie?

O baterie stochează electricitate pentru a o folosi în viitor. Atunci când două materiale diferite cum ar fi plăcile pozitive şi negative sunt imersate într-un electrolit - o soluţie de acid sulfuric şi apă - se produce o recţie chimică care dezvoltă o tensiune. Într-o baterie tipică plumb-acid, tensiunea este de aproximativ 2 volţi pe celulă, astfel încât şase celule produc în total o tensiune de 12 volţi. Bateria cedează imediat electricitate atunci când se crează un circuit de curent între polul pozitiv şi polul negativ, deci când la ea se cuplează un aparat consumator de energie, de exemplu un radio.
Cei mai mulţi dintre noi nu ştiu că o baterie plumb-acid funcţionează într-un proces constant de încărcare şi descărcare. Atunci când bateria este cuplată la un consumator de curent, cum ar fi de exemplu demarorul maşinii dumneavoastre, bateria debitează curent, ea începe să se descarce. În procesul invers, bateria începe să se încarce atunci când se scurge curent în ea restabilind diferenţa chimică dintre cele două plăci. Acest lucru se petrece când rulaţi fără consumatori auxiliari iar alternatorul produce şi reintroduce curent în baterie.

Atunci când o baterie se descarcă, plăcile se uniformizează chimic, acidul devine mai slab şi tensiunea scade. Este posibil ca bateria să se descarce atât de mult încât nu mai poată debita electricitate la o tensiune utilizabilă.


Dumneavoastră puteţi reîncărca o baterie descărcată prin introducerea de curent electric în ea. O încărcare completă restabileşte diferenţa chimică dintre plăci şi face ca bateria să fie din nou în stare să debiteze energie deplină.

Datorită acestui ciclu unic de încărcare şi descărcare dintr-o baterie plumb-acid, energia poate fi mereu predată şi restocată. Cu cât o baterie poate fi mai des încărcată sau descărcată cu atât este mai rezistentă la cicluri.