PASUL UNU: Montarea bateriei auto PASUL DOI: Cum se scoate bateria auto PASUL TREI: Cum se instalează o baterie nouă PASUL PATRU: Reciclarea bateriei
← Instalare și înlocuire Bărbat așezând o baterie într-o mașină - numai brațele sale sunt vizibile

PASUL UNU: Montarea bateriei auto

Citiţi instrucţiunile de folosire ale vehiculului dumneavoastră şi vedeţi recomandările producătorului referitor la:

Grupurile de mărimi de baterii - mărimea bateriei cea mai pretabilă pentru dimensiunile fizice ale vehiculului dumneavoastră. In multe vehicule pot fi montate mai multe grupe.

Curentul de pornire la rece (CCA) - este proprietatea hotărâtoare pentru o pornire bună. Este vorba despre cantitatea de curent pe care o baterie o poate oferi în 30 de secunde la -17,8°C până când tensiunea bateriei scade sub un nivel inutilizabil.

Capacitatea de rezervă- (RC) - menţine instalaţia electrică a vehiculului dumneavoastră în funcţiune atunci când alternatorul cedează. Capacitatea de rezervă indică cât timp (în minute) este în stare o baterie să debiteze curent suficient fără a cădea sub nivelul de tensiune de care are nevoie vehiculul dumneavoastră.

În general, atât pentru curentul de pornire la rece cât şi pentru capacitatea de rezervă este valabil: cu cât e mai mare numărul cu atât mai bine. Dacă locuiţi într-un climat rece, curentul de pornire la rece poate fi un indicator important pentru alegerea bateriei potrivite. Însă, dacă locuiţi într-o regiune cu temperaturi înalte, nu aveţi nevoie de o baterie cu curent de pornire la rece înalt.

Dacă aveţi nevoie de o baterie deep cycle pentru bărci şi rulote, trebuie să ţineţi cont de următoarele:

Tipul de echipament pe care doriţi să-l alimentaţi
Numărul de amperi necesari pentru funcţionarea echipamentului
Numărul de ore în care veţi folosi echipamentul

Multiplicaţi amperii cu orele şi determinaţi amper-orele (Ah).
Preluare curent echipament (Amp) x Timp (ore) = Ah

Iaht pt. sporturi nautice condus pe ape deschise

Exemplu: barcă pescuit

Lumina
Trenă motor
Fishfinder- localizator de peşte
Radio
Total

10 x 5 = 50
1 x 5 = 5

3 x 5 = 15

1 x 5 = 5
75 AH*


*Alegeţi o baterie care dispune de o capacitate de încărcare mai mare decât cea dorită- aici 75 Ah.Pentru a avea o rezervă, trebuie să alegeţi o baterie de o capacitate cu 20% mai mare.